Спеціальність | Готельно-ресторанна справа |
Освітній ступінь | Магістр |
Факультет | Географічний факультет |
Гарант освітньої програми | Кушнірук Галина Володимирівна |
Електронна адреса | halyna.kushniruk@lnu.edu.ua |
Повна назва вищого навчального закладу та структурного підрозділу
| Львівський національний університет імені Івана Франка, географічний факультет |
Ступінь вищої освіти та назва кваліфікації мовою оригіналу | Магістр Магістр з готельно-ресторанної справи |
Офіційна назва освітньої програми | Освітньо-професійна програма «Готельно-ресторанна справа» |
Тип диплому та обсяг освітньої програми | Диплом магістра, одиничний, 90 кредитів ЄКТС, Термін навчання – 1 рік 4 місяці |
Наявність акредитації | – |
Цикл/рівень | НРК України – 7 рівень, FQ-EHEA – перший цикл, EQF LLL – 7 рівень |
Передумови | Наявність ступеня бакалавра Вступні іспити з фаху та іноземної мови. Решта вимоги визначаються правилами прийому на освітньо- професійну програму магістра. |
Мова (и) викладання | Українська мова |
Термін дії освітньої програми | 2021-2023 рр. |
Підготовка висококваліфікованих, конкурентоспроможних, соціально мобільних фахівців, які володіють загальними і спеціальними (фаховими) компетентностями для організації сервісної та виробничо-технологічної діяльності суб’єктів готельного та ресторанного бізнесу, здатних вирішувати складні нестандартні завдання інноваційного та дослідницького характеру у сфері гостинності. |
Предметна область (галузь знань, спеціальність, спеціалізація (за наявності)) | Галузь знань: 24 Сфера обслуговування. Спеціальність: 241 Готельно-ресторанна справа.
|
Орієнтація освітньої програми | Освітньо-професійна та наукова. Структура програми зорієнтована на оволодіння поглибленими знаннями управління бізнес-процесами, володіння інноваційними інформаційно-технічними та технологічними системами, нормами права та психології у готельно-ресторанному бізнесі, в рамках яких студент визначає професійну та наукову кар’єру. |
Основний фокус освітньої програми та спеціалізації | Формування та розвиток професійних компетентностей для організаційно-управлінської, аналітичної та науково-дослідної діяльності у сфері гостинності. |
Особливості програми | Програма зорієнтована на пріоритетність практичної складової з урахуванням регіонального аспекту, реалізується залученням високопрофесійних практиків готельно-ресторанних підприємств для проведення занять в аудиторіях та підприємствах, а також професіоналів без працевлаштування. Організовано виробничі практики у кращих підприємствах готельно-ресторанного господарства міста Львова, стажування за кордоном. Фахова складова поєднана з особистим розвитком студентів, формуванням соціальної мобільності з можливістю крос-культурного розвитку. |
Придатність до працевлаштування | Працевлаштування у підприємствах будь-якої організаційно-правової форми та в науково-дослідних установах, що працюють у сфері готельно-ресторанного господарства, в закладах освіти, що здійснюють підготовку відповідних фахівців, а також підрозділах органів державного та муніципального управління. Відповідно до Національного класифікатора України «Класифікація професій» ДК 003:2010 випускники можуть працювати за такими назвами і кодами професійних груп: 1210.1* Керівники підприємств, установ та організацій; 1229.1* Керівні робітники апарату центральних органів державної влади; 1229.3* Керівні робітники апарату місцевих органів державної влади; 1229.4* Керівники підрозділів у сфері освіти та виробничого навчання; 1229.6* Керівники підрозділів у сфері культури, відпочинку та спорту; 1319* Керівники інших малих підприємств без апарату управління; 1455 Менеджери (управителі) в готелях та інших місцях розміщення; 1456 Менеджери (управителі) в закладах ресторанного господарства; 2310. Викладачі університетів і вищих навчальних закладів; 2481.1. Наукові співробітники (туризмологія, екскурсознавство); 248 Професіонали в галузі туризму, готельної, ресторанної та санаторно-курортної справи; 2482 Професіонали в галузі готельної та ресторанної справи; 2483 Професіонали в галузі санаторно-курортної справи; 3439 Інші технічні фахівці в галузі управління. Випускники можуть займати первинні посади відповідно до професійних назв робіт, а також посади у видах діяльності, які позначено *, при набутті ними відповідного досвіду. | |
Подальше навчання | Можливість навчання за програмою третього циклу FQ-EHEA, 8 рівня ЕQF- LLL та 8 рівня НРК для здобуття ступеня доктор філософії PhD. |
Викладання та навчання | Студентоцентроване навчання, проблемно-орієнтоване навчання, самонавчання, електронне навчання в системі Moodle, Teams, навчання на основі самостійних досліджень тощо. Викладання проводиться у вигляді: лекції, мультимедійної лекції, інтерактивної лекції, практичних занять (у т.ч. із розв’язанням ситуаційних завдань та кейсів, ділових ігор, тренінгів, навчальних екскурсій), лабораторних занять, самопідготовка із використанням дистанційних курсів, робота з електронною бібліотекою ЛНУ ім. І. Франка, підготовка доповідей, робота у комп’ютерних класах, практична підготовка також консультації. Неформальне та інформальне навчання тощо. |
Оцінювання | Оцінювання згідно системи ECTS та національної шкали оцінювання. Поточний контроль: усне та письмове опитування, оцінка роботи в малих групах, тестування, захист індивідуальних завдань. Підсумковий контроль: екзамени та заліки з урахуванням накопичених балів поточного контролю, захист практик. Державна атестація: публічний захист кваліфікаційної роботи. |
Інтегральна компетентність | Здатність розв’язувати складні задачі дослідницького та/або інноваційного характеру готельно-ресторанної справи. |
Загальні компетентності (ЗК) | ЗК1. Здатність діяти на основі етичних міркувань (мотивів) ЗК2. Здатність до пошуку, оброблення та аналізу інформації з різних джерел ЗК3. Здатність до аналізу, оцінки, синтезу, генерування нових ідей ЗК 4. Здатність працювати в команді ЗК 5. Здатність використовувати інформаційні та комунікаційні технології ЗК 6. Здатність до проведення досліджень на відповідному рівні ЗК7. Здатність приймати обґрунтовані рішення. ЗК8. Здатність працювати в міжнародному контексті |
Спеціальні (фахові, предметні) компетентності | СК1. Здатність застосовувати науковий, аналітичний, методичний інструментарій, використовувати міждисциплінарні дослідження аналізу стану розвитку глобальних та локальних ринків готельних та ресторанних послуг для розв’язання складних задач розвитку готельного і ресторанного бізнесу СК 2. Здатність систематизувати та синтезувати інформацію для врахування крос-культурних особливостей функціонування суб’єктів готельного та ресторанного бізнесу СК 3. Здатність планувати та здійснювати ресурсне забезпечення діяльності суб’єктів готельного і ресторанного бізнесу СК4. Здатність створювати і впроваджувати продуктові, сервісні, організаційні, соціальні, управлінські, інфраструктурні, маркетингові інновації у господарську діяльність суб’єктів готельного та ресторанного бізнесу СК 5. Здатність забезпечувати ефективну сервісну, комерційну, виробничу, маркетингову, економічну діяльність суб’єктів готельного та ресторанного бізнесу СК 6. Здатність координувати та регулювати взаємовідносини з партнерами та споживачами. СК 7. Здатність до підприємницької діяльності СК 8. Здатність розробляти антикризові програми корпорацій, готельних та ресторанних мереж, суб’єктів готельного та ресторанного бізнесу. СК 9. Здатність забезпечувати якість обслуговування споживачів готельних та ресторанних послуг. СК 10. Здатність застосовувати принципи соціальної відповідальності в діяльності суб’єктів готельного та ресторанного бізнесу. СК 11. Здатність до самостійного опанування новими знаннями, використання інноваційних технологій у сфері готельного та ресторанного бізнесу. СК 12. Здатність інтегрувати знання та розв’язувати складні задачі готельно-ресторанної справи у мультидисциплінарних контекстах, у нових або незнайомих середовищах за наявності неповної або обмеженої інформації. СК13. Здатність ставити, формалізувати і вирішувати завдання, системно аналізувати наукові проблеми, генерувати нові ідеї СК 14. Здатність до педагогічної та науково-педагогічної діяльності СК15. Здатність визначати та критично оцінювати ключові тренди розвитку сфери гостинності та застосовувати їх для формування нових моделей бізнес-процесів у готельному та ресторанному бізнесі СК16. Здатність здійснювати науковий пошук і розробку нових перспективних підходів і методів до вирішення професійних завдань, здатність до професійного росту |
РН 01. Розробляти і приймати ефективні рішення з питань розвитку суб’єктів готельного та ресторанного бізнесу, враховуючи цілі, ресурси, обмеження та ризики, забезпечувати їх реалізацію, аналізувати і порівнювати альтернативи, оцінювати ризики та імовірні наслідки їх впливу. РН 02. Вільно спілкуватись усно і письмово українською та англійською мовами при обговоренні професійних питань, досліджень та інновацій в сфері готельно-ресторанного бізнесу. РН 03. Розробляти, впроваджувати та застосовувати сучасні методи оцінювання ефективності впровадження інновацій в готельно-ресторанному бізнесі РН 04. Здійснювати моніторинг кон’юнктури ринку готельних та ресторанних послуг. РН 05. Оцінювати нові ринкові можливості, формулювати бізнес-ідеї та розробляти маркетингові заходи з за невизначених умов і вимог, що потребують застосування нових підходів, методів та інструментарію соціально-економічних досліджень РН 06. Відшуковувати необхідні дані в науковій літературі, базах даних та інших джерелах, аналізувати та оцінювати ці дані, систематизувати й упорядковувати інформацію для вирішення комплексних задач професійної діяльності РН 07. Досліджувати моделі розвитку міжнародних та національних готельних і ресторанних мереж (корпорацій) РН 08. Ініціювати, розробляти та управляти проектами розвитку суб’єктів готельного та ресторанного бізнесу із врахуванням інформаційного, матеріального, фінансового та кадрового забезпечення. РН 09. Застосовувати спеціалізоване програмне забезпечення для розв’язання задач управління основними та допоміжними бізнес-процесами суб’єктів готельного та ресторанного бізнесу РН 10. Відповідати за формування ефективної кадрової політики суб’єктів готельного та ресторанного бізнесу, організаційні комунікації, розвиток професійного знання, оцінювання стратегічного розвитку команди, підбір та мотивування персоналу на ефективне вирішення професійних завдань РН 11.Здійснювати дослідження та/або провадити інноваційну діяльність з метою отримання нових знань та створення нових технологій та видів послуг (продукції) в сфері готельно-ресторанного бізнесу та в ширших мультидисциплінарних контекстах РН 12 Зрозуміло і недвозначно доносити власні знання, висновки та аргументацію до фахівців і нефахівців, зокрема до осіб, які навчаються РН 13. Критично мислити, аналізувати, синтезувати інформацію при вирішенні науково дослідницьких завдань з готельно-ресторанної справи РН 14. Використовувати методи кількісного та якісного аналізу, теоретичного і експериментального дослідження РН 15. Формулювати і перевіряти гіпотези, ідентифікувати наукові проблеми, обирати методики та аналітичний інструментарій їх дослідження, аналізувати результати, обґрунтовувати висновки. РН 16. Здійснювати викладацьку діяльність у закладах вищої освіти, розробляти навчально-методичне забезпечення освітнього процесу. |
Кадрове забезпечення | Реалізацію освітнього процесу здійснюють за освітньою програмою: 2 доктори наук, професори; 14 кандидатів наук, доцентів. Кадрове забезпечення відповідає Ліцензійним умовам. Окрім того, до навчального процесу залучаються професіонали-практики готельно-ресторанної справи. До реалізації програми залучаються науково-педагогічні працівники з науковими ступенями та вченими званнями. Проведення лекцій здійснюють науково-педагогічні працівники відповідної спеціальності, зокрема доктори наук, професори. З метою підвищення фахового рівня всі науково-педагогічні працівники згідно посади один раз на п’ять років проходять стажування, у т.ч. закордонні, а також практичні, виробничі, технологічні стажування (за накопичувальною системою) у готельно-ресторанних підприємствах. |
Матеріально-технічне забезпечення | Функціонують 4 навчальні лабораторії : «Готельно-ресторанна справа», пл. 132,3 м2 (64.0 / 68,3); «Готельно-ресторанний комплекс», пл. 2442,7 м2 (вул. Герцена, 7), «Туристична агенція», № 4а, пл. 121,3 м2; «Харчових технологій та ресторанного обслуговування», пл. 128,8 м2 (вул. Лесі Українки, 39) проведення практик відбувається на базі: готельно-ресторанних комплексів ТОВ “Ліберт” готель «Nobilis Hotel», «Grand Gotel Lviv Luxury & Spa»ПАТ ТОВ «Рейкарц Хотел Менеджмент», готель «Шопен», готельно-ресторанний комплекс «Супутник», ПАТ ГТК «Дністер», ЗАТ Готель «Львів» та ін.Проведення навчальних занять та контрольних заходів забезпечене відповідними приміщеннями, площа яких відповідає встановленим вимогам. Більше третини навчальних аудиторій забезпечено мультимедійним обладнанням для одночасного використання. В Університеті наявні спеціалізовані лабораторії (оснащені технічними засобами та спеціалізованим програмним забезпеченням, необхідним обладнанням); бібліотека (наукова та електронна) у т.ч. читальні зали з сучасною навчальною літературою, науковими, довідковими та іншими виданнями; їдальні; спортивний комплекс; спортивний майданчик, медичний пункт, власне видавництво. Забезпеченість комп’ютерними |
Інформаційне та навчально-методичне забезпечення | Викладання усіх навчальних дисциплін, проходження виробничих практик, написання кваліфікаційної роботи забезпечено підручниками, навчальними посібниками, довідковою та іншою літературою авторства викладачів ЛНУ ім. І. Франка, або інших провідних фахівців України у галузі сфери гостинності. |
Національна кредитна мобільність | На основі двосторонніх договорів між Львівським національним університетом імені Івана Франка та вищими навчальними закладами України, зокрема Чернівецьким національним університетом ім. Юрія Федьковича, Ужгородським національним університетом. |
Міжнародна кредитна мобільність | У рамках програми ЄС Еразмус+ на основі двосторонніх договорів між Університетом та навчальними закладами країн-партнерів. Зокрема, такі університети Європи, як: Університет Версаль-Сен-Кантен-ан-івлін – Французький державний університет Friedrich-Schiller-Universität Jena (Friedrich-SchillerUniversity Jena); Universitas Varsoviensis (University of Warsaw); Uniwersytet Jagielloński (Jagiellonian University); Université Paris-Est Créteil Val-de-Marne (UPEC). |
Навчання іноземних здобувачів вищої освіти | Довузівська підготовка іноземних громадян. Україномовні програми за всіма спеціальностями, частина програм іноземними мовами. |
Код н/д | Компоненти навчальної програми (навчальні дисципліни, курсові проекти (роботи), практики, кваліфікаційна робота) | Кількість кредитів | Форма підсумкового контролю | ||
1. НОРМАТИВНІ НАВЧАЛЬНІ ДИСЦИПЛІНИ Цикл загальної підготовки | |||||
ЗК 1.1.01 | Методологія і організація наукових досліджень | 5 | Екзамен | ||
ЗК 1.1.02 | Управління корпораціями у готельному і ресторанному бізнесі (англ мовою) | 5 | Екзамен | ||
ЗК 1.1.03 | Консюмерське право | 4 | Залік | ||
ЗК 1.1.04 | Психологія у сфері гостинності | 4 | Залік | ||
Загальний обсяг обов’язкових компонент: | 18 кредитів | ||||
1.2. Цикл професійної і практичної підготовки | |||||
ПП 1.2.01 | Інноваційні технології у готельному і ресторанному бізнесі | 4 | Екзамен | ||
ПП 1.2.02 | Реклама і системи бронювання у готельному і ресторанному бізнесі | 4 | Екзамен | ||
ПП 1.2.03 | Курсова робота | 3 | Залік | ||
ПП 1.2.04 | Практика: виробнича | 6 | Залік | ||
ПП 1.2.06 | Практика: виробнича (переддипломна) | 15 | Залік | ||
ПП 1.2.07 | Кваліфікаційна (магістерська) робота | 15 | Залік | ||
Загальний обсяг обов’язкових компонент: | 47 кредитів | ||||
Загальний обсяг обов’язкових компонент: | 65 кредитів | ||||
Вибіркові компоненти – загальноуніверситетські | |||||
ЗК2.1.1.01
| Дисципліни вільного вибору | 3 | Залік | ||
Вибіркові компоненти ОП | |||||
ПП2.1.2.01 | Ринок готельних і ресторанних послуг в Україні | 3 | Залік | ||
Інвестування у готельному і ресторанному бізнесі | |||||
ПП2.1.2.02 | Іміджелогія та PR в готельному і ресторанному бізнесі | 3 | Залік | ||
Сучасні концепції у готельному і ресторанному бізнесі | |||||
ПП2.1.2.03 | Сервісологія | 4 | Залік | ||
Управління СПА та велнес у готельному бізнесі | |||||
ПП2.1.2.04 | Актуальні проблеми у готельному і ресторанному бізнесі | 3 | Залік | ||
Державне та регіональне управління у сфері гостинності | |||||
ПП2.1.2.05 | Організація івент та кейтерингу у ресторанному бізнесі | 3 | Залік | ||
Маркетинг подій і конференцій | |||||
ПП2.1.2.06 | Бренд-менеджмент у готельному і ресторанному бізнесі | 3 | Залік | ||
Інноваційні технічні та інформаційні системи у готельному і ресторанному бізнесі | |||||
ПП2.1.2.07 | HR-менеджмент | 3 | Залік | ||
Revenue менеджмент | |||||
Загальний обсяг вибіркових компонент: | 25 кредити | ||||
ЗАГАЛЬНИЙ ОБСЯГ ОСВІТНЬОЇ ПРОГРАМИ: | 90 кредитів |
Форма атестації здобувачів вищої освіти
Атестація випускників освітньої програми спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа» здійснюється у формі захисту кваліфікаційної роботи, завершується видачею документу встановленого зразка про присвоєння йому ступеня «Магістр» і кваліфікації «Магістр з готельно-ресторанної справи».
Атестація здійснюється відкрито і публічно.