Спеціальність | Готельно-ресторанна справа |
Освітній ступінь | Бакалавр |
Факультет | Географічний факультет |
Гарант освітньої програми | Філь Марія Іванівна |
Електронна адреса | mariia.fil@lnu.edu.ua |
Повна назва вищого навчального закладу та структурного підрозділу
| Львівський національний університет імені Івана Франка, Географічний факультет |
Ступінь вищої освіти та назва кваліфікації мовою оригіналу | ОС «Бакалавр», Бакалавр з готельно-ресторанної справи |
Офіційна назва освітньої програми | Освітньо-професійна програма «Готельно-ресторанна справа» |
Тип диплому та обсяг освітньої програми | Диплом бакалавра, одиничний, 240 кредитів ЄКТС, Термін навчання – 3 роки 10 місяців |
Наявність акредитації | – |
Цикл/рівень | НРК України – 6 рівень, FQ-EHEA – перший цикл, EQF LLL – 6 рівень |
Передумови | Наявність повної загальної середньої освіти |
Мова (и) викладання | Українська мова |
Термін дії освітньої програми | 5 років |
Підготовка фахівців зі сформованими загальними і професійними компетентностями, соціально-мобільних, конкурентоспроможних висококваліфікованих для організації сервісної та виробничо-технологічної діяльності суб’єктів готельного та ресторанного бізнесу, що будуть актуальними для працівників індустрії гостинності
Предметна область (галузь знань, спеціальність, спеціалізація (за наявності)) | Галузь знань: 24 Сфера обслуговування. Спеціальність: 241 Готельно-ресторанна справа.
|
Орієнтація освітньої програми | Освітньо-професійна програма орієнтована на підготовку фахівців, які мають володіти сучасними знаннями, методами та засобами для аналізу, синтезу і здійснення ефективної сервісної й виробничо-технологічної діяльності суб’єктів готельного та ресторанного бізнесу. |
Основний фокус освітньої програми та спеціалізації | Загальна програма: «Готельно-ресторанна справа» орієнтована на формування та розвиток професійних компетентностей фахівців для здійснення ефективної діяльності в сфері готельно-ресторанного бізнесу. Сервісна й виробничо-технологічна діяльність як форма взаємодії суб’єктів ринкових відносин для задоволення їх економічних та соціальних інтересів. Ключові слова: підприємства готельно-ресторанного господарства, сервісна діяльність, гостинність. |
Особливості програми | Програма ґрунтується на поняттях, категоріях, концепціях, принципах теорії гостинності, що визначають тенденції та закономірності розвитку сфери обслуговування. Предметна складова зорієнтована на отримання знань з організації готельного і ресторанного господарства, товарознавства у ресторанному господарстві, технології продукції та сервісу, інформаційних систем та комунікацій, проектування та дизайну об’єктів готельно-ресторанного господарства. Підготовка фахівців для індустрії гостинності націлена на пріоритетність практичної складової з урахуванням регіонального аспекту, реалізується залученням високопрофесійних практиків готельно-ресторанних підприємств, які працюють сумісниками на кафедрі і проводять заняття в аудиторіях, в умовах підприємств, а також професіоналів без працевлаштування. Організовано виробничі та навчальні практики у кращих підприємствах готельно-ресторанного господарства міста Львова, стажування за кордоном. Фахова складова поєднана з особистим розвитком студентів, формуванням соціальної мобільності з можливістю вивчення різних іноземних мов, особисто орієнтованого фізичного та культурного розвитку. |
Придатність до працевлаштування | Особи, які отримали ступінь бакалавра з готельно-ресторанної справи, можуть працевлаштуватись у підприємствах сфери готельно-ресторанного обслуговування, інших сфер будь-якої організаційно-правової форми. Згідно класифікатора професій України, виконувати обов’язки: керівника служби, структурних підрозділів у готельно-ресторанному господарстві, адміністратора, фахівців підрозділів готельно-ресторанних підприємств. А саме: 1315 Керівники малих підприємств-готелів та закладів 145 Менеджери (управителі) в торгівлі, готелях та закладах ресторанного господарства 1455 Менеджери (управителі) в готелях та інших місцях розміщення 1455.1 Менеджери (управителі) в готельному господарстві 1456.1 Менеджери (управителі) в ресторанах 1456.2 Менеджери (управителі) в кафе, барах, їдальнях 248 Професіонали в галузі туризму, готельної, ресторанної та санаторно-курортної справи 2482 Професіонали в галузі готельної та ресторанної справи 2482.2 Професіонали із готельної та ресторанної справи | |
Подальше навчання | Продовження навчання на другому (магістерському) рівні вищої освіти Набуття часткових кваліфікацій за іншими спеціальностями у системі післядипломної освіти |
Викладання та навчання | Студентоцентроване навчання, проблемно-орієнтоване навчання, самонавчання, електронне навчання в системі Moodle, Teams, навчання на основі самостійних досліджень тощо. Викладання проводиться у вигляді: лекції, мультимедійної лекції, інтерактивної лекції, семінарів, практичних занять (у т.ч. із розв’язанням ситуаційних завдань та кейсів, ділових ігор, тренінгів, навчальних екскурсій), самопідготовка із використанням дистанційних курсів, робота з електронною бібліотекою ЛНУ ім. І. Франка, підготовка доповідей, робота у комп’ютерних класах, практична підготовка також консультації. Неформальне та інформальне навчання тощо. |
Оцінювання | Оцінювання згідно системи ECTS та національної шкали оцінювання. Поточний контроль: усне та письмове опитування, оцінка роботи в малих групах, тестування, захист індивідуальних завдань. Підсумковий контроль: екзамени та заліки з урахуванням накопичених балів поточного контролю, захист курсових робіт та практик. Державна атестація: складання комплексного атестаційного іспиту та захист кваліфікаційної роботи. |
Інтегральна компетентність | Здатність розв’язувати складні спеціалізовані задачі та практичні проблеми діяльності суб’єктів готельного і ресторанного бізнесу, що передбачає застосування теорій та методів системи наук, які формують концепції гостинності і характеризується комплексністю та невизначеністю умов. |
Загальні компетентності (ЗК) | ЗК 01. Здатність зберігати та примножувати моральні, культурні, наукові цінності і досягнення суспільства на основі розуміння історії та закономірностей розвитку предметної області, її місця у загальній системі знань про природу і суспільство та у розвитку суспільства, техніки і технологій, вести здоровий спосіб життя ЗК 02. Здатність діяти соціально відповідально та свідомо, реалізувати свої права і обов’язки як члена суспільства, усвідомлювати цінності громадянського (вільного демократичного) суспільства, верховенства права, прав і свобод людини і громадянина в Україні. ЗК 03. Здатність вчитися і оволодівати сучасними знаннями. ЗК 04. Навички використання інформаційних і комунікаційних технологій. ЗК 05.Здатність працювати в команді. ЗК 06. Здатність спілкуватися державною мовою як усно, так і письмово. ЗК 07. Цінування та повага різноманітності та мультикультурності. ЗК 08. Навики здійснення безпечної діяльності ЗК 09. Здатність до абстрактного мислення, аналізу та синтезу. ЗК 10. Здатність застосовувати знання у практичних ситуаціях. ЗК 11. Здатність спілкуватися іноземною мовою. |
Спеціальні (фахові, предметні) компетентності | СК 01. Розуміння предметної області і специфіки професійної діяльності. СК 02. Здатність організовувати сервісно-виробничий процес з урахуванням вимог і потреб споживачів та забезпечувати його ефективність. СК 03. Здатність використовувати на практиці основи діючого законодавства в сфері готельного та ресторанного бізнесу та відстежувати зміни. СК 04. Здатність формувати та реалізовувати ефективні зовнішні та внутрішні комунікації на підприємствах сфери гостинності, навички взаємодії. СК 05.Здатність управляти підприємством, приймати рішення у господарській діяльності суб’єктів готельного та ресторанного бізнесу. СК 06. Здатність проектувати технологічний процесс виробництва продукції і послуг та сервісний процесс реалізації основних і додаткових послуг у підприємствах (закладах) готельно-ресторанного та рекреаційного господарства СК 07. Здатність розробляти нові послуги (продукцію) з використанням інноваційних технологій виробництва та обслуговування споживачів. СК 08 Здатність розробляти, просувати, реалізовувати та організовувати споживання готельних та ресторанних послуг для різних сегментів споживачів СК 09. Здатність здійснювати підбір технологічного устаткування та обладнання, вирішувати питання раціонального використання просторових та матеріальних ресурсів. СК 10. Здатність працювати з технічною, економічною, технологічною та іншою документацією та здійснювати розрахункові Операції суб’єктом готельного та ресторанного бізнесу. СК 11. Здатність виявляти, визначати й оцінювати ознаки, властивості і показники якості продукції та послуг, що впливають на рівень забезпечення вимог споживачів у сфері гостинності; СК 12. Здатність ініціювати концепцію розвитку бізнесу, формулювати бізнес-ідею розвитку суб’єктів готельного та ресторанного бізнесу. СК 13. Здатність здійснювати планування, управління і контроль діяльності суб’єктів готельного та ресторанного бізнесу. |
РН 01. Знати, розуміти і вміти використовувати на практиці основні положення законодавства, національних і міжнародних стандартів, що регламентують діяльність суб’єктів готельного та ресторанного бізнесу; РН 02. Знати, розуміти і вміти використовувати на практиці базові поняття з теорії готельної та ресторанної справи, організації обслуговування споживачів та діяльності суб’єктів ринку готельних та ресторанних послуг, а також суміжних наук. РН 03.Вільно спілкуватися з професійних питань державною та іноземною мовами усно і письмово. РН 04.Аналізувати сучасні тенденції розвитку індустрії гостинності та рекреаційного господарства. РН 05.Розуміти принципи, процеси і технології організації роботи суб’єктів готельного та ресторанного бізнесу. РН 06. Аналізувати, інтерпретувати і моделювати на основі існуючих наукових концепцій сервісні, виробничі та організаційні процеси готельного та ресторанного бізнесу. РН 07. Організовувати процес обслуговування споживачів готельних та ресторанних послуг на основі використання сучасних інформаційних, комунікаційних і сервісних технологій та дотримання стандартів якості і норм безпеки. РН 08. Застосовувати навички продуктивного спілкування зі споживачами готельних та ресторанних послуг РН 09. Здійснювати підбір технологічного устаткування та обладнання, вирішувати питання раціонального використання просторових та матеріальних ресурсів. РН 10. Розробляти нові послуги (продукцію), використовуючи сучасні технології виробництва та обслуговування споживачів. РН 11.Застосовувати сучасні інформаційні технології для організації роботи закладів готельного та ресторанного господарства. РН 12.Здійснювати ефективний контроль якості продуктів та послуг закладів готельного і ресторанного господарства. РН 13. Визначати та формувати організаційну структуру підрозділів, координувати їх діяльність, визначати їх завдання та штатний розклад, вимоги до кваліфікації персоналу. РН 14. Організовувати роботу в закладах готельного і ресторанного господарства, відповідно до вимог охорони праці та протипожежної безпеки РН 15.Розуміти економічні процеси та здійснювати планування, управління і контроль діяльності суб’єктів готельного та ресторанного бізнесу. РН 16. Виконувати самостійно завдання, розв’язувати задачі і проблеми, застосовувати їх в різних професійних ситуаціях та відповідати за результати своєї діяльності. РН 17. Аргументовано відстоювати свої погляди у розв’язанні професійних завдань при організації ефективних комунікацій зі споживачами та суб’єктами готельного та ресторанного бізнесу. РН 18. Презентувати власні проекти і розробки, аргументувати свої пропозиції щодо розвитку бізнесу. РН 19. Діяти у відповідності з принципами соціальної відповідальності та громадянської свідомості РН 20.Розуміти вимоги до діяльності за спеціальністю, зумовлені необхідністю забезпечення сталого розвитку України, її зміцнення як демократичної, соціальної, правової держави. РН 21. Розуміти і реалізувати свої права і обов’язки як члена суспільства, усвідомлювати цінності вільного демократичного суспільства, верховенства права, прав і свобод людини і громадянина в Україні. РН 22. Зберігати та примножувати досягнення і цінності суспільства на основі розуміння місця предметної області у загальній системі знань, використовувати різні види та форми рухової активності для ведення здорового способу життя. |
Кадрове забезпечення | Реалізацію освітнього процесу здійснюють за освітньою програмою: 3 доктори наук, професорів; 30 кандидатів наук, доцентів. Кадрове забезпечення відповідає Ліцензійним умовам. Окрім того, до навчального процесу залучаються професіонали-практики готельно-ресторанної справи. До реалізації програми залучаються науково-педагогічні працівники з науковими ступенями та вченими званнями. Проведення лекцій здійснюють науково-педагогічні працівники відповідної спеціальності, у т.ч. докторів наук, професорів. З метою підвищення фахового рівня всі науково-педагогічні працівники згідно посади один раз на п’ять років проходять стажування, у т.ч. закордонні, а також практичні, виробничі, технологічні стажування (за накопичувальною системою) у харчових виробництвах та готельно-ресторанних підприємствах. |
Матеріально-технічне забезпечення | Практичну підготовку забезпечують 2 навчальні лабораторії в структурі кафедри: («Готельно-ресторанної справи» пл. 132,3 м2 (64.0 / 68,3); «Туристична агенція» № 4а, пл. 121,3 м2), а також «Готельно-ресторанний комплекс», в загальноуніверситетському підпорядкуванні (вул. Герцена, 7 пл. 2442,7 м2 ). проведення практик відбувається на базі: готельно-ресторанних комплексів ТОВ “Ліберт” готель «Nobilis Hotel», «Grand Gotel Lviv Luxury & Spa»ПАТ ТОВ «Рейкарц Хотел Менеджмент», готель «Шопен», готельно-ресторанний комплекс «Супутник», ПАТ ГТК «Дністер», ЗАТ Готель «Львів», ГРК «Пивний сад» та ін. Проведення навчальних занять та контрольних заходів забезпечене відповідними приміщеннями, площа яких відповідає встановленим вимогам. Більше третини навчальних аудиторій забезпечено мультимедійним обладнанням для одночасного використання. В університеті наявні спеціалізовані лабораторії (оснащені технічними засобами та спеціалізованим програмним забезпеченням, необхідним обладнанням); бібліотека (наукова та електронна) у т.ч. читальні зали з сучасною навчальною літературою, науковими, довідковими та іншими виданнями; їдальні; спортивний комплекс; спортивний майданчик, медичний пункт, власне видавництво. Забезпеченість комп’ютерними |
Інформаційне та навчально-методичне забезпечення | Викладання усіх навчальних дисциплін, написання курсових робіт, проходження навчальних і виробничих практик забезпечено підручниками, навчальними посібниками, довідковою та іншою літературою авторства викладачів ЛНУ ім. І. Франка, або інших провідних фахівців України у галузі сфери послуг. |
Національна кредитна мобільність | На основі двосторонніх договорів між Львівським національним університетом імені Івана Франка та вищими навчальними закладами України. Чернівецьким національним університетом ім. Юрія Федьковича, Ужгородський національний університет, Львівський торговельно-економічний університет |
Міжнародна кредитна мобільність | У рамках програми ЄС Еразмус+ на основі двосторонніх договорів між Університетом та навчальними закладами країн-партнерів. Зокрема, такі університети Європи, як: Університет Версаль-Сен-Кантен-ан-івлін – Французький державний університет Friedrich-Schiller-Universität Jena (Friedrich-SchillerUniversity Jena) Universitas Varsoviensis (University of Warsaw) Uniwersytet Jagielloński (Jagiellonian University) Université Paris-Est Créteil Val-de-Marne (UPEC) |
Навчання іноземних здобувачів вищої освіти | Довузівська підготовка іноземних громадян. Україномовні програми за всіма спеціальностями, частина програм іноземними мовами. |
Код н/д | Компоненти навчальної програми (навчальні дисципліни, курсові проекти (роботи), практики, кваліфікаційна робота) | Кількість кредитів | Форма підсумкового контролю | ||
Обов’язкові компоненти ОП 1.1. Цикл гуманітарної та соціально-економічної підготовки | |||||
ОК 1 | Українська мова (за проф. спрямуван.) | 3 | Залік | ||
ОК 2 | Історія України | 3 | Екзамен | ||
ОК 3 | Історія української культури | 3 | Залік | ||
ОК 4 | Філософія | 3 | Екзамен | ||
ОК 5 | Іноземна мова | 12 | Залік/Екзамен | ||
ОК 6 | Фізвиховання | 3 | Залік | ||
Загальний обсяг обов’язкових компонент: | 30 кредитів | ||||
Обов’язкові компоненти ОП за спеціалізацією 1.2. Цикл професійної і практичної підготовки | |||||
ОК 7 | Вища та прикладна математика у гот.-рестор господарстві | 3 | Залік | ||
ОК 8 | Основи економіки | 3 | Залік | ||
ОК 9 | Безпека життєдіяльності та охорона праці | 3 | Залік | ||
ОК 10 | Основи туризмознавства | 4 | Екзамен | ||
ОК 11 | Психологічні аспекти комунікаційного менеджменту організації | 4 | Екзамен | ||
ОК 12 | Світове готельне та ресторанне господарство | 5 | Залік | ||
ОК 13 | Товарознавство | 6 | Екзамен | ||
ОК 14 | Міжнародний туризм | 5 | Екзамен | ||
ОК 15 | Підприємницьке право | 3 | залік | ||
ОК 16 | Рекламна діяльність у готельно-ресторанному господарстві | 3 | Екзамен | ||
ОК 17 | Міжнародний курортний та спа- менеджмент | 3 | Екзамен | ||
ОК 18 | Основи наукових досліджень | 3 | Залік | ||
ОК 19 | Кулінарні тренди та гастрономія | 3 | Залік | ||
ОК 20 | Друга іноземна мова | 3 | Екзамен | ||
ОК 21 | Технологія продукції та сервіс у ресторанному господарстві | 4 | Екзамен | ||
ОК 22 | Інформаційні системи та технології у готельно-ресторанному господарстві | 4 | Екзамен | ||
ОК 23 | Організація анімаційних послуг | 4 | Екзамен | ||
ОК 24 | Економіка міжнародного готельного і ресторанного бізнесу | 3 | Екзамен | ||
ОК 25 | Організація ресторан. господарства | 5 | Екзамен/залік | ||
ОК 26 | Організація готельного господарства | 5 | Екзамен/залік | ||
ОК 27 | Маркетинг готельно-ресторанного господарства | 4 | Екзамен | ||
ОК 28 | Менеджмент готельно-ресторанного господарства | 4 | Екзамен | ||
ОК 29 | Івент та МІСЕ-менеджмент у готельно-ресторанному господарстві | 3 | Залік | ||
ОК 30 | Управління якістю продукції та послуг у гот.-рестор. господарстві | 3 | Екзамен | ||
ОК 31 | Туристичне країнознавство | 3 | Залік | ||
ОК 32 | Курортологія | 3 | Залік | ||
ОК 33 | Організація підприємницької діяльності в сфері обслуговування | 3 | Екзамен | ||
ОК 34 | Економіка підприємства | 3 | Екзамен | ||
ОК 35 | Гігієна і санітарія | 3 | Залік | ||
ОК 36 | Проектування та дизайн закладів гот.-рестор. господарства | 3 | Екзамен | ||
ОК 37 | Англійська мова професійного спілкування | 3 | Екзамен | ||
ОК 38 | Інновації у готельно-ресторанному господарстві (англ. мова) | 3 | Екзамен | ||
ОК 39 | Барна справа та організація роботи сомельє | 3 | Залік | ||
ОК 40 | Кухні народів світу | 3 | Екзамен | ||
ОК 41 | Курсова робота | 6 | Залік диф. | ||
ОК 42 | Навчальна ознайомча практика | 6 | Залік диф. | ||
ОК 43 | Навчальна технологічна практика | 6 | Залік диф. | ||
ОК 44 | Виробнича практика | 6 | Залік диф. | ||
ОК 45 | Атестаційний іспит | 3 | |||
ОК 46 | Кваліфікаційна робота | 6 | |||
Загальний обсяг обов’язкових компонент: | 30 кредитів | ||||
Загальний обсяг обов’язкових компонент: | 180 кредитів | ||||
Вибіркові компоненти – загальноуніверситетські | |||||
ВБ 1 | Дисципліни вільного вибору | 12 | |||
Вибіркові компоненти ОП | |||||
ВБ 2 | Основи сервісу | 5 | Залік | ||
Історія індустрії гостинності | |||||
ВБ 3 | Основи фізіології та гігієни харчування | 5 | Залік | ||
Енологія та барна карта | |||||
ВБ 4 | Бухгалтерський облік та фінанси у гот.-рестор. господарстві | 5 | Залік | ||
Інженерне обладнання будівель | |||||
ВБ 5 | Бізнес-етика в індустрії гостинності | 5 | Залік | ||
Менеджмент кулінарних подій | |||||
ВБ 6 | Професійний кар’єрний розвиток | 6 | Залік | ||
Стандартизація, сертифікація та метрологія | |||||
ВБ 7 | Санаторно-курортна справа | 7 | Залік | ||
Бізнес-етика в індустрії гостинності | |||||
ВБ 8 | Готельне та ресторанне господарство України | 4 | Залік | ||
Індустрія гостинності та управління сталим розвитком | |||||
ВБ 9 | Інновації в дизайні та технологіях індустрії гостинності | 4 | Залік | ||
Бізнес-планування у готельно-ресторанному господарстві | |||||
ВБ 10 | Тренінг соціальних компетенцій (soft skills) | 4 | Залік | ||
Інформаційні системи у готельному господарстві | |||||
PR та електронний маркетинг в індустрії гостинності | |||||
ВБ 11 | Законодавство у сфері гостинності та туризму | 3 | Залік | ||
Управління попитом | |||||
Загальний обсяг вибіркових компонент: | 60 кредитів | ||||
ЗАГАЛЬНИЙ ОБСЯГ ОСВІТНЬОЇ ПРОГРАМИ: | 240 кредити |
Форма атестації здобувачів вищої освіти
Атестація випускників освітньої програми спеціальності 241 Готельно-ресторанна справа здійснюється у формі атестаційного екзамену і публічного захисту кваліфікаційної роботи, завершується видачею документу встановленого зразка про присвоєння йому ступеня «Бакалавр» і кваліфікації «Бакалавр з готельно-ресторанної справи».
Атестація здійснюється відкрито і публічно.